Piotr Staszczyk
Urodzony w 196 roku w Zakopanem, studiował na wydziale Malarstwa w Instytucie Wychowania Plastycznego WSP w Częstochowie. Dyplom z wyróżnieniem obronił w 1997 roku w pracowni malarstwa prof. Mariana Jarzemskiego.
Otrzymał stypendium artystyczne Prezydenta Miasta Częstochowa w 1996 i 2000 roku.
Należy do Stowarzyszenia „Sztuka bez granic” w Krakowie oraz do Regionalnego Towarzystwa Sztuki „Zachęta” w Częstochowie. Zajmuje się malarstwem sztalugowym. Tematem jego malarstwa jest człowiek i otaczający go świat.
Od 1991r. uczestniczył w ponad 100 wystawach w kraju i za granicą.

Wystawy:
1991 – Wystawa indywidualna, Galeria „Roma”, Zabrze
1992 – „Martwa natura” – Wystawa indywidualna, galeria „Jazz Muffies”, Częstochowa
1993 – Wystawa indywidualna „Akt”, Galeria przy Mirowskiej 4, Częstochowa
1994 – „Sacrum”, BWA, Częstochowa
– „Sacrum”, Muzeum Archidiecezjalne, Pelplin
„Sacrum”, Palais des Kongres de Lourdes, Francja
„Nie Awangwardia“, BWA, Częstochowa
„Nie Awangwardia“, Piwnica pod Aniołem, Toruń
„Nie Awangwardia”, Miejski Ośrodek Kultury, Zawiercie
Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
Poplenerowa Wystawa Malarstwa, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa
Wystawa Studentów, teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa
Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
„Grupa68”, Galeria „Rynek”, Bytom
1996 – „Grupa 68”, „CDN…Art”, Częstochowa
„Maska”, Teatr im. A. Mickiewicza, Częstochowa
Wystawa indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
„Italia 96”, Galeria „Bon Art”, Częstochowa
1997 – Wystawa Indywidualna, Galeria „CDN…Art”, Częstochowa
„Dyplom 97”, Galeria „Bon Art.”, Częstochowa
III Triennale Plastyki „ Sacrum”, BWA, Częstochowa
”Grupa 68”, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude Mater”, Częstochowa
„Grupa 68”, Galeria Sztuki ”Od Nowa”, Bytom
1998 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
„Sacrum”, Miejska Galeria Sztuki, Wałbrzych
Wystawa Indywidualna, Galeria „Mała”, BWA, Rzeszów
III Jesienny Salon Plastyki, BWA, Ostrowiec Świętokrzyski
1999 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Kielce
Wystawa Indywidualna, Galeria Sztuki „Zielona”, Busko Zdrój
Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
Wystawa Indywidualna, Ośrodek Promocji Kultury „Gaude Mater”, Częstochowa
2000 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
Wystawa Zbiorowa „Malarze Częstochowy XX w”, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
2001 – Wystawa Indywidualna, Galeria „Od Nowa”, Bytom
Wystawa Indywidualna, Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
Wystawa Zbiorowa, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
2002 – Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki, Częstochowa
2003 – Wystawa Indywidualna, Galeria „Nowa”, Poznań
Wystawa Zbiorowa –III Triennale „Martwa Natura”, BWA Sieradz
2004 – Wystawa Indywidualna, Muzeum w Szamotułach
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA- Galeria Zamojska, Zamość
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kielce
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Samorządowe Centrum Kultury Mielec
Wystawa Indywidualna, BWA, Sieradz
Wystawa Zbiorowa, Galeria „Szyb Wilsona” Katowice
2005 – Wystawa Zbiorowa, Innsbruck Austria
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Gorzów Wlkp.
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Kalisz
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, BWA Piotrków Tryb.
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura”, Galeria Sztuki Współczesnej Włocławek
Wystawa Indywidualna, Miejska Galeria Sztuki Kalisz
2006- Wystawa Indywidualna ,Piwnica Margo Częstochowa
2007- Wystawa Zbiorowa Kolaż Urodzinowy Zachęta Częstochowa
2008- Wystawa Indywidualna Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie –Zespół Pałacowy
Męcińskich w Działoszynie
2009- Wystawa Indywidualna Zachęta Częstochowa
Wystawa Indywidualna Galeria Gazety Wyborczej „Przejściówka’’ Częstochowa
Wystawa Poplenerowa Powiatowy Ośrodek Kultury w Pajęcznie- Zespół Pałacowy
Męcińskich w Działoszynie
Wystawa Zbiorowa „Refleksja” Muzeum Historyczne Dniepropietrowsk Ukraina
2010 -Wystawa Zbiorowa „Plakatu teatralnego „ Zachęta Częstochowa
2011-Wystawa Indywidualna „20 lat –malarstwo’’ Zachęta Częstochowa
2012-Wystawa Indywidualna Galeria „Inny Śląsk”, Tarnowskie Góry
Wystawa Zbiorowa –VI Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz
2013- Wystawa Indywidualna ,,Malarstwo” Muzeum Regionalne Radomsko
Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Muzeum Regionalne Bełchatów,
Galeria Sztuki Legnica, Samorządowe Centrum Kultury Mielec, BWA Olkusz,
Miejska Galeria Sztuki Zakopane,
2014- Wystawa Zbiorowa Triennale „Martwa Natura” Galeria Sztuki Kalisz,
BWA Sandomierz,
2015-Wystawa Indywidualna „Malarstwo” Galeria Uniwersytetu Łódzkiego
Wystawa Zbiorowa –VII Triennale „Martwa Natura” BWA Sieradz
2016-Wystawa Zbiorowa Galeria Browar Mieszczański Wrocław

Bibliografia
Art.& Business- Marzec 1998r. „M-jak malarstwo” ,autor -Piotr Rogacz
Aleje 3 Luty 1999r. „Normalny Świat” ,autor -Piotr Głowacki
Aleje 3 Grudzień 2007,autor Marian Rawinis
Who is Who w Polsce 2006
Aleje 3 Czerwiec 2009, autor Marian Panek

Katalog wystawowy 2000r.
Katalog wystawowy 2002r.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
ZAPISZ SIĘ DO NASZEJ LISTY MAILINGOWEJ
TWOJE DANE NIGDY NIE ZOSTANĄ UDOSTĘPNIONE OSOBOM TRZECIM

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Ci najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij